Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Rozmiar czcionek: A A+ A++ | Zmień kontrast

logo projekty

POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty

Utworzono dnia 28.01.2022

Ośrodek Pomocy Społecznej z terenu województwa śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków  towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

•  warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
•  skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
•  mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
•  mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w
oleju),
•  cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
•  tłuszcze (olej rzepakowy).

Pomoc żywnościowa trafiła do 251 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Gaszowice.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

•  25 227 ton żywności;
 1976  paczek żywnościowych;
 0 posiłków


W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 11 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:


•     żywieniowo dietetycznych -           1  spotkanie dla 5 uczestników
•     kulinarnych -                                1  spotkanie dla 3 uczestników
•     niemarnowania żywności -             1  spotkanie dla 3 uczestników
 

 

Kalendarium

Lista wydarzeń w miesiącu Kwiecień 2024 Brak wydarzeń w tym miesiącu.

Imieniny