POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty
Ośrodek Pomocy Społecznej z terenu województwa śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
• skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w
oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 251 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Gaszowice.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
• 25 227 ton żywności;
• 1976 paczek żywnościowych;
• 0 posiłków
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 11 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• żywieniowo dietetycznych - 1 spotkanie dla 5 uczestników
• kulinarnych - 1 spotkanie dla 3 uczestników
• niemarnowania żywności - 1 spotkanie dla 3 uczestników