POPŻ - PODPROGRAM 2019 - EFEKTY
- Ośrodek Pomocy Społecznej w Gaszowicach z terenu województw śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały)
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 248 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
-
14,70244 ton żywności;
-
1968 paczek żywnościowych;
-
0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 248 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej - 1 spotkanie dla 16 uczestników
- niemarnowania żywności - 1 spotkanie dla 16 uczestników
- kulinarnych - 1 spotkanie dla 16 uczestników
- żywieniowo dietetycznych - 1 spotkanie dla 16 uczestników